InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 16.07.2018 || Vina slavonije prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |   ||
   

BiH: Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio

28.06.2018

Nakon uspješnog prvog profesionalnog regionalnog takmičenja barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje.

Cilj takmičenja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe, te daljnja popularizacija barističkog poziva koje zadnjih godina sve više dobiva na značaju.

 

Nakon Pule, Zadra, Splita, Zagreba i Osijeka kvalifikacije za drugo regionalno takmičenje barista održavaju se danas, u četvrtak, 28. juna u sarajevskom caffe baru Dialog, nakon čega slijede kvalifikacije i u Sloveniji.  

Finalno takmičenje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u Zagrebu 1. oktobra. Ovo regionalno barističko takmičenje u organizaciji Francka provodi se u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kafe. Zadatak za takmičare je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak mora biti identičan. 

Franck je po prvi put u historiji prošle godine organizirao takmičenje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnom nivou. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara pristupila su takmičenju, a najboljih 11 finalista kvalificiralo se za finalno barističko takmičenje.

Franck, od početka podiže nivo u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove, te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a takmičenjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kafe.

U cilju daljnjeg unapređenja standarda u ugostiteljstvu, posebno kvalitete espressa i ostalih toplih napitaka, Franckov tim barista redovno se educira i polazi specijalizirane treninge širom svijeta, a prošle su godine postali i prvi baristi u BiH s prestižnim certifikatom Specialty Coffee Association koji potvrđuje majstorski nivo u znanju o kafi i barističkim vještinama. 

„Posebno smo ponosni na uspješno certificiranje od strane Specialty Coffee Association, globalnog udruženja industrije kafe jer je ovo dodatna potvrda izvrsnosti i međunarodno priznatih standarda globalne industrije kafe u pripremi vrhunskog espressa koje promoviramo i implementiramo u suradnji s našim partnerima u ugostiteljstvu. Ovime smo ujedno i jedini u Bosni i Hercegovini s ovim prestižnim certifikatom", istaknuo je Nikola Drakulić, Franckov profesionalni barist i voditelj razvoja HoReCa usluga.   

Nazad
 

 
 
 
back to top