InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 16.07.2018 || Vina slavonije prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |   ||
   

Falafel

27.04.2016

Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna street food hrana u kojoj se uživa diljem Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu u njemu uživaju i istinski mesojedi.

Falafel su pržene kuglice od mljevenog slanutka ili boba i začina koje se na Bliskom istoku jedu od 'pamtivijeka', iako nije jasno porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta. Neki tvrde da je ovo jeftino jelo puno bjelančevina izmišljeno u Egiptu, koje se konzumiralo tijekom posta umjesto mesa. 

Izreal ga naziva svojim nacionalnim jelom, a smatra se ultimativnom street foodhranom u ovoj zemlji. Na izraelskim ulicama falafel se obično peče pred kupcima u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru. 

Za dobar falafel je važno da kuglice budu hrskave izvana, a mekane i laganog okusa iznutra. Obično se miješaju s ukiseljenom repom i patlidžanom, narezanom paprikom, rajčicom i krastavcima, te začinjavaju umakom od sezama (tahini) ili ljutim umakom od kiselog manga (amba).

Falafel je iznimno popularan među veganima i vegetarijancima jer je riječ o obroku s visokim postotkom proteina biljnog porijekla i prehrambenih vlakana koji snižavaju krvni tlak. No ne treba zaboraviti da se peče u ulju, pa bi trebali koristiti najbolje alternative. Dobar je izvor kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka te vitamina C i B. 

Guinnessove rekord za najveću kuglicu falafela drži Jordan, u čijem je glavnom gradu Ammanu 2012. godine ispečena 'grdosija' od 74,75 kilograma. Sadržavala je nekoliko desetaka kilograma slanutka, 5 kilograma luka, 2 kilograma svježeg peršina i korijandera, a bila je pečena u 350 litara biljnog ulja.


 
 
 
 
back to top